Datum | 11-02-2024 |
Spreker | Agnes van den Broek |
Lucas 6:27-35
Aanvullende teksten: 2 Timoteüs 2:15; Matteüs 20:28; Efeziërs 4:20; Romeinen 5:7,8; Matteüs 25:21
Eigenlijk had ik niet zo'n trek in deze preek. Want ik heb niet de gave van dienen. Maar dat had ik niet goed begrepen. Geroepen tot dienstbaarheid is een opdracht voor alle gelovigen! Want: Godsdienst is letterlijk: dienst aan God. Met of zonder de gave van dienen. Als je die gave hebt, is het wel een stuk makkelijker. Dus de mensen met de gave van dienen mogen nu even iets voor zichzelf gaan doen, voor zover ze niet bezig zijn met techniek/beamer/kinderwerk en koffiezetten. Wij kunnen niet zonder deze mensen!
Onze jaartekst is: 2 Timoteüs 2:15 Wie kent hem inmiddels uit zijn hoofd? "Span je in om voor God te staan als iemand die betrouwbaar is. Zorg dat je je niet voor je werk hoeft te schamen en verkondig regelrecht de waarheid."
Wat heeft dit met dienen te maken? De woorden inspannen en werk verwijzen naar actief zijn, dat doet iemand die dient graag. De handen uit de mouwen steken.Timoteüs wordt aangezet tot actie. Door zijn werk, waarvoor hij zich inspant, op zo'n manier dat hij zich er niet voor hoeft te schamen. En door het verkondigen van de waarheid.
Bij verkondigen van de waarheid gaat het natuurlijk over het Woord dat verkondigd wordt. De Hebreeuwse uitdrukking voor "woord" is "dabar". Het is een woord met twee betekenissen: "woord", maar ook: "daad". Eén woord voor twee zaken die bij elkaar horen. "Ja maar ik verkondig wel, ik getuig wel door mijn daden". Tja, geen mens komt tot geloof door de soep die je brengt. Misschien lettersoep? Zonder woorden wordt het evangelie niet begrepen. Dan vindt jou collega jou een mooi mens. Dat is zeker mooi. Maar hij wordt niet automatisch christen door jouw daden. Zonder daden wordt het evangelie niet geloofd. Daden tonen de echtheid van jouw geloof. Woord en daad horen bij elkaar!
Hoe kun je door te dienen getuigen van je geloof in God? Maak gebruik van openingen. Petrus zegt: vraagt iemand u waarop de hoop die in u leeft gebaseerd is, wees dan altijd bereid om u te verantwoorden. "Waarom doe je zo aardig? Jij bent anders, waarom doe je dat?" Dat is een opening! Je zou dan kunnen zeggen: ik leer van God hoe waardevol andere mensen zijn, daarom help ik jou, of: in mijn kerk helpen we elkaar, dat vind ik mooi, of… Je ziet: je hoeft niet gelijk in mooie zinnen het evangelie uit te kunnen leggen. Wees creatief. Maak mensen maar nieuwsgierig naar die hoop die in jou leeft.
En ja, dat kan best eng zijn, als je dat niet gewend bent. Maar oefening baart kunst. Je kunt de ander ook dienen door hem bij Jezus te brengen! Is er een grotere dienst denkbaar? Wie kun je dienen? Neem Jezus als voorbeeld: Hij kwam om iedereen te dienen. Matteüs 20:28 "Hij kwam om te dienen en zijn leven te geven voor velen". Gelovigen, ongelovigen, gemeenteleden, mensen van wie ik houd, mensen die ik niet ken, mensen die ik niet aardig vind? Wat vind je het moeilijkst en wat het makkelijkst?
Jezus zegt: "Dien je vijanden"!
De gouden regel in Lukas 6:31 is een bekende uitspraak, die vaak wordt geciteerd: “Behandel anderen zoals je wilt dat ze jullie behandelen". Simpel toch? Makkelijk gezegd, makkelijk te onthouden, lastig uitvoerbaar. Het punt is dat die “anderen” ook je vijanden kunnen zijn. Daar gaat het in dit gedeelte specifiek over. “Gelukkig ben je wanneer de mensen jullie omwille van de Mensenzoon haten en buitensluiten en beschimpen en je naam door het slijk halen”, zegt de Heer in vers 22. Over die vijanden heeft de Heer het nog steeds in vers 27, als Hij de discipelen oproept om hun vijanden lief te hebben. Waarom? Als je alleen maar liefhebt wie jou liefhebben, ben je niet echt speciaal. Dan ben je niet anders dan de mensen die God niet kennen. Vers 32: ook de zondaars hebben degenen lief die hen liefhebben; vers 33: ook de zondaars doen goed aan wie hen goed doen; vers 34: ook zondaars lenen geld uit in de verwachting alles terug te zullen krijgen. Zondaars? Zondaars zijn nioet per definitie slechte mensen, maar mensen die zonder God leven.
Jezus zet in de Bergrede haarscherp neer wat de principes zijn van het Koninkrijk van God. Liefhebben, goed doen, geld uitlenen? Vers 35: lezen De Gouden Regel uit vers 31 geldt óók voor je vijanden. Sterker nog: juist voor je vijanden zul je deze regel van stal moeten halen. En als dat voor je vijanden geldt, dan geldt dat ook voor de buurman, die je niet zo goed kent, de collega, met wie je geen klik hebt, of je vervelende teamleider. Paulus zou later zeggen: “Jij bent helemaal anders, jij hebt Christus leren kennen!” Ja maar ik zondig nog, zeg je? Ja dat klopt. Maar het grote verschil: je bent geen zondaar meer, je bent een kind van de Allerhoogste God, als je het werk van Jezus hebt geaccepteerd.
Je bent geadopteerd in God familie. “zondaar” is niet meer jouw identiteit; jouw identiteit is “kind van God, vrij en vergeven.” Je zondigt nog, dat is waar. Maar dat bepaalt niet langer jouw identiteit. Jezus zet hier een hoge maatstaf neer, die je alleen kan bereiken door dagelijks heel hard je best te doen. O nee, fout antwoord, die je alleen kan bereiken door dagelijks uit de kracht van de Geest te leven, dat betekent: God op de eerste plaats zetten en leven tot zijn eer.
Hé, dat is ook de definitie van aanbidding, zeiden wij op de tienergroep. Als christen, kind van God, volg je Jezus na. Hij gaf het voorbeeld. Hij liet zien wat het betekent om van je vijanden te houden, om van mensen te houden. Rom. 5:8 is één van die teksten die het evangelie in één vers weergeven. Daarin volgen we zijn voorbeeld. Geven zonder terug te verwachten. Maar let op: drie dingen. Een waarschuwing speciaal voor de mensen die zeggen “anderen helpen, dat is toch normaal? Het is mijn lust en mijn leven!” ; de mensen met de gave van dienen. Let op:
Waarom dienen? Omdat jouw grote broer kwam om te dienen. Hij is jouw voorbeeld! Wie dienen? Wie God op jouw pad brengt. Heb vooral oog voor de meest kwetsbaren en voor degenen die niets teruggeven, en die je niet mag.
Wil je oefenen met dienen? Begin in de gemeente, dat is een veilige plek! Wees ontspannen, jouw identiteit staat vast. Wel heeft dienen alles te maken met groeien in je relatie met God, en dat heet: Gods-dienst.
Tenslotte: Roeland sprak 3 weken geleden over geroepen tot aanbidding. In zijn preek en in de bespreking op de huiskringen en de tienergroep werd duidelijk dat God aanbidden meer is dan muziek maken en zingen. Aanbidding is alles wat je doet of zegt wat gericht is op de eer van God. Hoe zit dat dan met dienen?
Alles wat je doet.. is dienen ook aanbidden? Spoiler alert tienergroep: iets met ?… spuug. Is er verschil tussen aanbidding en dienen? Als je het gericht op God doet, nee. We waren 15 jaar geleden op een conferentie Onze zooions waren 10 en 8. ER was een avond met aanbidding en gebed, met Heiko beschikbaar voor gebed rond Avondmaal. Wat een geestelijk hoogtepunt. Wie ben ik? En: wat geweldig om zo gebruikt te mogen worden door God! De jongens sliepen bij ons op de kamer, en we hadden gezegd dat ze zichzelf maar vast naar bed moesten brengen, omdat het waarschijnlijk laat zou worden. Bij het gebed was het druk! Een lange rij. Na een “amen” kijk ik om me heen en zie ik mijn oudste zoon staan: “Matthijs heeft gespuugd.” Ik liet alles vallen en ging met hem mee. Ik buitelde van een geestelijk hoogtepunt razendsnel naar beneden, het ging gelijk op met de 2 trappen die ik naar beneden moest lopen. Is er een groter verschil denkbaar: God aanbidden, voorbeden, luisteren naar de Geest en spuug opruimen? Tegelijkertijd sprak God: voor Mij is er geen verschil, als je het voor Mij doet. Is er verschil tussen aanbidding en dienen? Als je het gericht op God doet, nee. Je bent geroepen in Culemborg om te dienen, span je in om daarin betrouwbaar voor God te staan, zodat de Heer kan zeggen: Matteüs 25:21 “Je bent een goed en trouw dienaar, ga in tot het feest van je Heer”. Amen.