Oikocredit

De evangelische gemeente Ichthus Culemborg ondersteunt de alleramste mensen. Dat doet ze via Oikocredit.

Oikocredit is opgericht in 1975 door jonge, politiek geëngageerde leden van de Wereldraad van Kerken. Het Oikocredit Nederland Fonds is opgericht in 2002. Oikocredit helpt wereldwijs heel gericht mensen uit de categorie ‘allerarmsten’ om een nieuw bestaan op te bouwen.

Microkredieten

Er worden door Oikocredit leningen verstrekt aan zo’n 800 lokale partnerorganisaties met een sociale doelstelling, in zo’n 70 ontwikkelingslanden wereldwijd. De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, (fairtrade) coöperaties, boerenorganisaties en kleine- en middelgrote ondernemingen. Deze bieden aan ondernemende individuen en groepen in ontwikkelingslanden, die normaal geen toegang hebben tot leningen, toegang tot passende financiële middelen. Niet in de vorm van een gift, wat vaak tot afhankelijkheid leidt en de economische ontwikkeling remt, maar als lening. Er ontstaat een gelijkwaardige relatie tussen twee zakenpartners. En dat geeft de mensen een nieuw gevoel van waardigheid en zelfvertrouwen. En eenmaal terugbetaald, wordt het geld opnieuw gebruikt om anderen te helpen.

Rendementen

Het doel is om een groot sociaal rendement te behalen. Inmiddels worden meer dan 46 miljoen mensen in 71 landen in staat gesteld een beter bestaan op te bouwen voor henzelf en hun familie. Mensen zoals Norma (zie kader).
Naast het sociale resultaat is er een bescheiden rendement voor degenen die in Oikocredit investeren: 0-1.5%, dat in principe als extra inleg wordt ingezet voor het verstrekken van microkredieten.

Investering die terugkomt

Oikocredit streeft niet naar winstmaximalisatie, maar wel naar behoud van de waarde van de inleg. En met succes. Bovendien zijn de operationele kosten van Oikocredit erg laag. Er is geen sprake van een ‘strijkstok’. Investeerders die hun geld zelf weer nodig hebben, kunnen hun inleg terugvragen. Al zijn er geen garanties te geven, tot nu toe heeft Oikocredit in voorkomende gevallen zonder problemen de nominale waarde (het volledige bedrag van de inleg) terugbetaald. Het is dus een beperkt risico.

Norma Monar Bosques, eigenaresse wolwinkel, Ecuador

Het leven van een single ouder gaat niet altijd over rozen. Helemaal niet als je in je eentje moet zorgen voor drie pubers van 11, 15 en 17 jaar oud. De Ecuadoraanse Norma Monar Bosques kan erover meepraten. Want wát wilde ze haar kinderen graag een goede start in het leven bieden: gezonde voeding, onderdak en uiteraard scholing.

Maar het leven van Norma en haar drie kinderen is veranderd. Norma staat nu stralend achter de toonbank van haar wolwinkel Tejidos Salomé. De 35-jarige is trots op wat ze op heeft gebouwd met een microkrediet via Oikocredit: “Ik vind het leuk wat ik doe. En ik ben er goed in”. Zo goed zelfs dat de goedlachse Ecuadoraanse nu aan vijf vrouwen werk op uurbasis biedt. Eén van hen vertelt: “Ik was huisvrouw en had nog nooit een eigen inkomen gehad. Nu kan ik ook bijdragen aan het onderhoud van ons gezin”.

Bron: www.oikocredit.nl/
Foto: Oikocredit