Christelijke feesten

Pasen: Feest van de Eersteling
Bij de Israƫlieten begon het godsdienstige jaar met een feestweek, Pesach, waarin feitelijk drie feesten gevierd werden: Pesach, het Feest van het ongedesemde brood en het opdragen van de 'de eerste schoof', in de vertaling vaak aangeduid als de Eerstelingsgave. Er is op deze site al vaker in het kort over geschreven. Deze keer een wat uitgebreider studie over 'de eerste schoof'.
Palmpasen: Jezus - de onbegrepen verlosser
De zondag voor Goede Vrijdag en Pasen is de dag waarop de kerk nadenkt over de triomfantelijke intocht van Jezus in Jeruzalem, rijdend op een ezel. Wat gebeurt daar nu eigenlijk?
Advent: uitkijken naar
De adventstijd begint vier zondagen voor Kerst. In 2022 is dat op zondag 27 november.
Twee keer hemelvaart
Donderdag, de veertigste dag na Pasen, is het Hemelvaartsdag. Dan gedenken we het feit, dat Jezus naar de hemel is gegaan. Het is opmerkelijk, dat Lucas, een volgeling van Jezus die pas tijdens de zendingsreizen van Paulus in beeld komt, het verhaal twee keer vertelt.
Veertigdagentijd ā€“ vragen en antwoorden
De veertigdagentijd of vastentijd is voor veel christenen belangrijk. Weet jij er iets van of heb je alleen maar vragen?
Een levende verwachting?
We zijn inmiddels halverwege de adventstijd. Een feest dat niet in de Bijbel voor komt maar toch met een heel oude christelijke traditie. Wat betekent advent eigenlijk en waar komt het vandaan?
Het verhaal van hemelvaart
Hemelvaartsdag! Welke gedachten roept dat in je op? Ik zet er een paar op een rijtje.
Driekoningen
Zes januari is het Driekoningen. Wij denken eraan bij Kerst. Maar wat staat er nu over in de Bijbel en wat niet? En wat betekent het voor ons?
Pinksteren ā€“ zendingsfeest
In de Bijbelverhalen over Jezus en zijn discipelen merk je als oplettende lezer soms een spanning tussen wat Jezus zei over zijn (toekomstige) werk en wat zijn discipelen verwachtten dat Jezus zou gaan doen.
Naar het archief
1 2