Onder het motto #metoo horen we heel wat onverkwikkelijke verhalen. Misbruik van macht, manipulatie en seksuele intimidatie lijken aan de orde van de dag. Er zijn blijkbaar nogal wat mensen, die geen respect tonen voor anderen en over hun grenzen gaan. Helaas komt dat ook in kerken voor.
De kerk hoort bij uitstek een veilige plaats te zijn voor iedereen en in het bijzonder voor mensen in een kwetsbare positie. Toch zijn er bij alle verhalen die verteld worden ook verhalen over misbruik binnen kerken. Daarom is het goed om nog eens te zien, hoe wij als Ichthusgemeente hiermee omgaan.
Onder het menu-item “over ons” wordt in het artikel: meldpunt misbruik uitgelegd, dat de Ichthusgemeente al sinds jaar en dag is aangesloten bij de stichting Gedragscode Leidinggevenden. Deze stichting wil de aangesloten kerken, gemeenten en organisaties helpen om de betrouwbaarheid van hun leidinggevenden te waarborgen. De Gedragscode voor leidinggevenden is een aantal afspraken en regels waar leiders van deelnemende kerken, gemeenten en organisaties zich aan verbinden met het oog op manipulatie, machtsmisbruik, financieel en seksueel misbruik. Daarmee geven de aangesloten kerken aan, dat zij het tot hun plicht rekenen er alles aan te doen om de kerk werkelijk voor iedereen een veilige plek te laten zijn.
Het bestuur heeft de verantwoordelijkheid om deze veiligheid te waarborgen. En ieder die binnen de kerk leiding geeft of in het pastoraat actief is, is te allen tijde verantwoordelijk voor het zuiver houden van de relaties, in overeenstemming met de morele richtlijnen zoals verwoord in de gedragscode.
Als iemand klachten over misbruik en manipulatie binnen de kerk heeft, kan die zich wenden tot het bestuur van de kerk of bij de SGL een klacht indienen via het speciale telefoonnummer.