Thema: Israel

In het Midden-Oosten woedt al sinds het midden van de 20e eeuw een conflict dat invloed heeft op de hele wereldpolitiek. Alles draait om Israël, het volk van de Bijbel. Hoe kijken wij naar dit conflict?

Dit bericht is geplaatst op 27-09-2018

Wie de Bijbel leest, kan er niet omheen, dat Israël daarin een prominente plaats inneemt. Paulus schrijft dat de Joden op andere mensen voor hebben, dat God hun zijn woord heeft toevertrouwd. En daar voegt hij elders nog wat aan toe: “4 … zij zijn Israëlieten, hunner is de aanneming tot zonen en de heerlijkheid en de verbonden en de wetgeving en de eredienst en de beloften: 5 hunner zijn de vaderen en uit hen is, wat het vlees betreft, de ​Christus” (Romeinen 9:3-5). Geen wonder, dat mensen die God en de Bijbel liefhebben, een soort natuurlijke sympathie voelen voor dit volk. Het is ook logisch dat je zou willen onderzoeken welke plaats dit volk nog inneemt in de heilsgeschiedenis, sinds Gods boodschap van genade, het evangelie van Jezus Christus, aan alle volken verkondigd wordt.

De geschiedenis van de 20e eeuw wordt overheerst door de gruwelijke vervolging van Joden in de tweede wereldoorlog en het ontstaan van de staat Israël. Maar ook de hedendaagse politiek kan niet om Israël heen door de voortdurende worsteling tussen Israël en de Palestijnen, bij wie wederzijds de politieke wil om tot een vredig naast elkaar bestaan niet aanwezig lijkt te zijn.

Reden genoeg om erover na te denken, welke houding ten aanzien van deze volkeren voor ons passend kan zijn.